Ölümsüz Bir Ağaç Olan Zeytin’in Tarihçesi

Mitolojik olarak barış
Beslenme modeli olarak Akdeniz,
Sağlık açısından vazgeçilmez,
Damak tadı olarak dünyanın tanıdığı Zeytin.

Zeytin Ağacı ölümsüzlüğün simgesi sayılabilir, çünkü 500 yıllık bir zeytin ağacı bile kesildiğinde köklerinden tekrar doğarak yeniden büyümekte ve meyve vermektedir. Ayrıca birçok dini kitap ve efsaneler de zeytin ağacının yer almasından ötürü tarih boyunca insanlar her zaman zeytin ağacını araştırmış ve sırrına vakıf olmak istemiştir.

Çağdaş dünyada çok azca şey zeytin ve zeytinyağı kadar ilgi çekebilmiştir. Geçmişi günümüzden 10 bin yıl öncesine dayanan zeytin, oldukça fazla efsanenin de kaynağı olmuştur. Yunanlı sporculardan, azizlere ve ilk hekimlere kadar eski tarihin tanrı ve tanrıçaları tarafından mukaddes sayılan zeytinin, dallarını, ağacını ve meyvesini insalar çeşitli şekillerde tarih boyunca kullanmışlardır.

Zeytin ağacının yaprakları zafer, akıl, ve barış simgesidir. Nuh’ un gemisine bir zeytin dalı ile geri dönen güvercin, büyük sel felaketi sonlanmış olduğuna dair bir işaret sayılmıştır. Bir çok dinde vaftiz törenlerinden yağ lambalarına, geleneksel ve mukaddes mekanlara kadar Akdeniz’de görkemli dinsel ayinlerde önemli bir yer tutmuştur. Gerek mitoloji ve gerekse günlük yaşamdaki yeri bakımından Akdeniz kadar hiç bir coğrafyada zeytinin tarihi izlerini bu takip edebilmek mümkün değildir. Örneğin, Yunanistan’da zeytinin zamanı 4000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır.

Eski Yunanistan ve Roma imparatorluğunda çok önemli ticaret malzemesiydi. Ticaretinin yapılması için Akdeniz’de özel gemiler yaptırılıyordu. Zeytinyağının gençlik ve güç kaynağı olduğu inancı çok yaygındı. Eski Mısır, Yunan ve Roma’da çeşitli çiçek ve otlar ile zeytinyağını karıştırarak çeşitli ilaç ve kozmetik elde ediliyordu.